Fordi et år på efterskole er en kæmpe gave og vil blive husket resten af livet i hele familien.


Efterskoletiden er en helt speciel tid. I en helt særlig alder og i et ualmindeligt godt fællesskab. Det er et år, der giver genlyd resten af livet. I hele familien.

Plads til forskelligheder i fællesskabet


På Nørre Åby Efterskole hylder vi personligheder og forskelligheder. Vi samler på originaler. For det gør vores fællesskab på efterskolen stærkere og mere mangfoldigt. Hver årgang er forskellig. Og hver eneste elev på hver eneste årgang er med til at skabe det, der gør Nørre Åby Efterskole til Nørre Åby Efterskole. Det samme gælder dit barn. Og her er plads til alle.

En stor beslutning for familien


Vi ved det. Det er en kæmpe beslutning at sende dit barn på efterskole. Vil dit barn nu også fungere udenfor familiens trygge rammer? Og vil din datter eller din søn få nok at spise, huske at lave lektierne og få nok søvn? Bare rolig, det er derfor, vi er her.

Og til slut er det ikke mængden af år i dit liv der tæller– det er mængden af liv i dine år

Abraham Lincoln


Albertes forældre fortæller om deres oplevelser som forældre til en efterskoleelev


Vi var fuldstændig uforberedte. På trods af ”efterskolernes dag”, selvplanlagt besøg, studie af hjemmeside og en kusine, som gik på skolen forrige år, var der intet, der havde forberedt os på, hvad det egentlig var, vi afleverede vores datter til den 5. august 2012.

Men da vi den søndag eftermiddag sad samlet i den store sal, unge, forældre og søskende, spændte og forventningsfulde, og klaveret gik i gang, og lærernes sangstemmer lød ud over salen, gik det med tårer i øjnene op for os, hvor stort dette var. Det var jo ikke bare et år på en skole i en by langt hjemmefra. ”Hun er jo kommet på højskole,” sagde vi efterfølgende til venner og bekendte. Et sted med sang, et sted hvor lærerne tager initiativ til at debattere vigtige spørgsmål, et sted hvor fællesskab og ånd ikke bare er noget, der tales om, men noget, der praktiseres. Et sted hvor initiativ bakkes op, og ideer ikke falder til jorden pga. administration og regler. Med glæde og varm forundring kørte vi tilbage, mod den nordlige del af Sjælland og med en fornemmelse af, at fra nu var noget forandret for altid. Den pige, vi havde afleveret, ville ikke komme hjem igen – hun ville blive en anden, end den hun var.

Fuldstændigt uforberedte vågnede vi mandag d. 6. august om morgenen med en overvældende følelse af tomhed. Da jeg senere forsøgte at sætte ord på denne følelse, jeg aldrig tidligere havde kendt, sagde jeg: ”Det er sorg, uden at man er ked af det”. Lydene i huset var forandret. Når man så ind i hendes værelse, stod alting som sidst, man kiggede derind. Armene var forvirrede, fordi de manglede hende at kramme. Det tog tre dage. Så var huset, blikket og armene begyndt at vænne sig til, at hun ikke lige dukkede op.

Endelig efter tre uger: den første hjemmeweekend. Fuldstændigt uforberedte observerede vi, at den ikke skulle bruges sammen med os, men sammen med de venner og veninder, der blev ladt tilbage. Hjemmeweekend betød venneweekend. Senere fandt vi ud af at dele tiden.

”Når jeg kommer hjem fra efterskolen, kan jeg godt stå for at gøre badeværelserne rene, nu ved jeg jo, hvordan man gør” – endnu engang overrumples man af efterskoleeffekten. Det handler om langt mere end de tætte bånd, der knyttes, alle oplevelserne, grin og fest og faglighed. Det handler også om at sætte sin personlighed på prøve. Åbne sig over for nye erfaringer og vove det, man før trådte tilbage fra. Og ud af det træder en ny person med holdninger og færdigheder. Som forældre står vi tilbage med en stille følelse af taknemmelighed for, at efterskolen findes som mulighed, og over måden muligheden blev grebet af det barn, som gik der. Og vi blev enige om at anstrenge os for at leve op til det ansvar, som efterskolen til juni afleverer tilbage til os. Et ansvar, som består i at bygge videre på det, som er blevet skabt, og ikke kvæle den nyfundne selvstændighed og de tillærte færdigheder ved at presse gamle rammer ned over et nyt liv.

Tusind tak, NÅE, for alt og for mængden af liv i det år, som er gået.

Anette Holmgren og Allan Holmgren, forældre til Alberte årgang 2012/2013.

Læs mere om Nørre Åby Efterskole


Her kan du finde mere information om Nørre Åby Efterskole. Hvis du er i tvivl om noget, eller mangler information, ringer du bare til vores søde sekretærer.